Albercisie

Strona poświęcona przepisom

Login Form

Coś na słodko

 

 

                               Wegańskie ciasteczka cytrynowe

 

 

 

Super łatwe i super szybkie wegańskie ciasteczka cytrynowe. Pyszne i kruche są idealną przekąską, gdy nagle najdzie nas ochota na coś słodkiego, ale nie przesłodzonego, bo kwaskowa nuta i cytrynowy smak są tu wyczuwalne : ) Polecam!!!

Wegańskie ciasteczka cytrynowe

Składniki:

 

  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g cukru pudru
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny (u mnie wyszło ok. 40 g soku)
  • 70 g oleju rzepakowego
  • szczypta soli

 

Wszystkie składniki wymieszać (można użyć robota kuchennego). Z kawałków ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie rozpłaszczyć je dłonią, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika i opcjonalnie polukrować (cukier puder wymieszać z niewielką ilością wody).

 

Domowe crunchy z jabłkami

 

Domowe crunchy z jabłkami to świetny pomysł na zdrowy i pożywny deser, choć przyznam się Wam szczerze, że uwielbiam je także w postaci słodkiego śniadania : ) W wersji śniadaniowej idealnie komponuje się z kefirem, który przełamuje słodycz. Polecam!!!

Jabłkowe crunchy

 

Składniki:

 

  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub pekan
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli himalajskiej

 

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w większą kostkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z cynamonem, łyżką syropu klonowego i mąką ziemniaczaną. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec przez 10 minut. W oddzielnym naczyniu wymieszać płatki owsiane, orzechy, olej kokosowy, sól i pozostałą łyżkę syropu klonowego. Zmiksować bardzo krótko blenderem, aby rozdrobnić orzechy i część płatków. Dzięki temu całość powinna się lepić i przypominać kruszonkę. Przełożyć równomiernie na podpieczone jabłka i piec kolejne 10-15 minut, do czasu aż całość się zarumieni.

 

 

Ciasto Walentynkowe

 

Jeśli szukacie wyjątkowego wypieku na nadchodzące święto zakochanych, Ciasto Walentynkowe jest idealnym wyborem : ) Nie jest trudne do przygotowania (choć trochę czasochłonne ze względu na galaretkę), pyszne i bardzo efektowne. Polecam!!!

Ciasto walentynkowe

Składniki na ciasto: (blacha 23x 33 cm oraz keksówka o tej samej długości)

 

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Następnie pojedynczo dodać żółtka, cały czas miksując. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i dodać do jajecznej masy wraz z olejem. Delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników i przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno). Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) ok.15-20 minut. Wyjąć z formy i delikatnie zdjąć papier. Szybko przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (razem z bokami), tak aby biszkopt był rozłożony na dnie i po bokach keksówki. Pozostawić do ostygnięcia.

 

Dodatkowo:

 

  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1 litr wody
  • 750 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

 

Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku, przestudzić i przelać do 3 wysokich szklanek lub kubków. (Aby łatwiej później wyjąć galaretkę można wyłożyć szklankę folią spożywczą, tak aby wystawała ponad naczynie i wlać do środka przestudzoną galaretkę). Pozostawić do zastygnięcia, a gdy stężeje delikatnie wyjąć ją z naczyń i foremką w kształcie serca wyciąć trzy słupki. Pozostałą galaretkę można pokroić na mniejsze kawałki i zostawić do dekoracji lub zjeść ; )

 

Zimną kremówkę, mascarpone i cukier puder, zmiksować razem na gładki, gęsty krem.

 

Połowę kremu śmietankowego przełożyć na dno biszkoptu. Następnie ułożyć na nim 3 galaretkowe słupki obok siebie i przykryć pozostałą częścią kremu, na wierzchu ułożyć herbatniki. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem odwrócić do góry nogami, tak aby biszkopt był po boku i na górze ciasta, a herbatniki na dole. Czekoladę rozpuścić wraz z masłem nad parą i tak otrzymaną polewą udekorować ciasto.