Albercisie

Strona poświęcona przepisom

Login Form

Coś na słono

Pstrąg pieczony z warzywami

 

 

 

Uwielbiam jeść ryby nie tylko dlatego, że są pyszne i bardzo zdrowe, ale także błyskawiczne i proste do przyrządzenia : ) Przygotowanie obiadu z dzisiejszego przepisu zajmie Wam maksymalnie 20 minut i to łącznie z pieczeniem! Filet pstrąga tęczowego łososiowego jest bezproblemowy w obsłudze i będzie świetnym rozwiązaniem także dla młodszych dzieci, które dopiero zaczynają przygodę z rybami. Jest źródłem białka i kwasów omega-3, które wzmacniają kości, odporność i pracę serca. Świeżego pstrąga tęczowego (także w formie fileta) znajdziecie w Biedronce, a co ważne pochodzi on z naszych lokalnych gospodarstw zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych. Polecam!!!

 

Pstrąg z piekarnika

Składniki:

  • Pstrąg tęczowy łososiowy filet – Marinero
  • 200 g szpinaku baby
  • 3 ząbki czosnku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 gałązka koperku
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz, pieprz cytrynowy

Pstrąga opłukać wodą, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, dodać koperek. Doprawić pieprzem cytrynowym. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć szpinak, czosnek, pokrojone na połówki pomidorki, pokrojoną w półplasterki cebulę. Skropić olejem, doprawić pieprzem. Na wierzch ułożyć przygotowany filet pstrąga tęczowego. Piec w rozgrzanym do 180 C (termoobieg) piekarniku przez ok. 15 minut.

Przekąski z ciasta francuskiego

 

 

Ślimaczki z ciasta francuskiego to najprostsze i najszybsze przekąski, które świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Sprawdzą się również na każdej imprezie, a nadzienie możecie modyfikować według własnych upodobań, dodając ulubione warzywa i dodatki np. czosnek, oliwki, czy nawet orzechy. Polecam!!!

Przekąski z ciasta francuskiego

 

Składniki:

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 serek śmietankowy
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • szczypiorek
  • pieprz
  • opcjonalnie ser żółty

 

Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować równomiernie serkiem. Cebulę pokroić w piórka, boczek w kostkę, szczypiorek posiekać. Pomidor przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Całość przełożyć na warstwę serka, doprawić pieprzem. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i pokroić w ok. 2 cm plastry. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec zgodnie z czasem podanym na opakowaniu ciasta francuskiego (u mnie 180 C -termoobieg, przez 20 minut).